Welcome to Our Website

Kripto Para Borsasından Büyük Delist: O 6 Coin Etkilenecek!

Kripto para borsası Uphold, Avrupalı ​​kullanıcılarına, platformun 1 Temmuz’dan itibaren altı popüler stablecoin desteğini sonlandıracağını bildiren bir bildirim gönderdi. Kripto borsaları, Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) yeni stablecoin çerçevesi adı verilen Avrupa kripto düzenlemelerine uyum sağlamak için bu stablecoinleri listeden çıkarıyor.

Upbit, kripto para delist kararını açıkladı

Avrupa Birliği kripto para birimleri düzenlemeleri, kripto borsalarını ve stablecoin ihraç eden kurumları zorluyor. Kripto para borsası Uphold, Avrupa kullanıcılarına 1 Temmuz’dan itibaren altı popüler stablecoin desteğini sonlandıracağını duyurdu. Bu delistinge sebep olarak, Avrupa Birliği’nin Mayıs 2023’te yasalaşan ve kısmen yürürlüğe giren Kripto Varlıklar Piyasaları (MiCA) düzenlemelerinin, özellikle stablecoin’lere ilişkin yeni çerçevesi gösteriliyor.

Uphold’un desteğini sonlandıracağı stablecoin’ler arasında Tether (USDT), Dai (DAI), Frax Protocol (FRAX), Gemini Dollar (GUSD), Pax Dollar (USDP) ve TrueUSD (TUSD) yer alıyor. Bu stablecoin’leri elinde bulunduran kullanıcılar, 28 Haziran tarihine kadar farklı bir kripto paraya çevirmek zorunda kalacak. Aksi takdirde borsa, söz konusu stablecoin’leri otomatik olarak USD Coin’e (USDC) dönüştürecek.

MiCA’nın anlamı ne?

MiCA kapsamında, 30 Haziran’dan itibaren Avrupa Ekonomik Alanı’nda (AEA) stablecoin düzenlemeleri uygulanmaya başlıyor. Uphold gibi kripto borsaları, bu düzenlemelere uyum sağlamak için pazar listelerinde önemli değişiklikler yapıyor. MiCA, önceden belirlenmiş ve yedi adet nicel ve nitel göstergeden oluşan bir dizi kriteri aşan itibarı olan fiat destekli stablecoin’ler ve e-para tokenları için daha sıkı ve ek düzenleme kuralları getiriyor. Bu durum, söz konusu tokenları daha önceki uygulamadan farklı olarak, AB üye ülkelerinin ulusal otoritelerinden ziyade Avrupa Bankacılık Kurumu’nun (EBA) sorumluluğuna devrediyor.

Yeni düzenlemeler, fiat destekli stablecoin’lerin likit rezervlerle 1:1 oranında desteklenmesini ve ihraç eden kurumların, varlıkları üçüncü bir tarafın nezaretinde ve diğer varlıklardan ayrı tutulan bir rezerv oluşturup yönetmelerini şart koşuyor. Ayrıca, algoritmik stablecoin’leri tamamen yasaklıyor. Bu güvencelerin amacı, stablecoin’lerin güvenilir bir değer saklama aracı ve ödeme yöntemi olarak kullanılabilmesini garanti ederek kripto paralara olan tüketici güvenini artırmak.

EMI lisansının önemi

MiCA çerçevesi kapsamında, AB’de stablecoin ihraç eden kurumların kredi kuruluşu veya elektronik para kurumu (EMI) lisansına sahip olması gerekiyor. Bazı stablecoin’lerin durumu belirsizliğini korurken, euro ile desteklenen stablecoin’lerin yeni düzenlemeler altında daha fazla revaçta olacağı öngörülüyor.

Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere Uphold’un yanı sıra Binance gibi diğer büyük kripto borsaları da MiCA uyum süreci kapsamında stablecoin listeleme politikalarını bu ayın başlarında güncellediler. Binance, yeni kurallara uyumu esas alarak stablecoin’leri “düzenlenmiş” ve “düzenlenmemiş” olarak iki kategoriye ayırdı. Ancak Binance henüz hangi kripto stablecoin’lerin “düzenlenmiş” sayılacağına karar vermedi. Bu durum Uphold’un yaklaşımından farklılık arz ediyor. Daha önceki aylarda OKX, MiCA’ya atıfta bulunmadan Tether’i Avrupa’da listeden çıkardı. Kraken ise Tether’in USDT desteğine devam edip etmeyeceğini değerlendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir